Pages

Followers

Tuesday, 15 April 2014

Perisian Utiliti yang harus ada dalam setiap komputer

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

Disebabkan aku tak boleh melelapkan mata jadi terlintas nak update blog aku ni.
jadi pos aku kali ni pasal apa perisian tambahan yang perlu korang pasang pada komputer korang.


Dibawah ini adalah perisian tambahan yang aku guna.1. GOOGLE CHROME     : Web yang aku paling suka guna sebab IE( internet explorer) agak slow masa melayari internet.Walaupun ada Firefox, Maxton,Opera dan sebagainya, aku masih memilih google chrome.
   
2. LAUNCHY           : Ianya memudahkan kita membuka program atau segala macam fail kt komputer korang dgn hanya menaip keyword sahaja.

3. PICASA            : Ini salah satu Perisian Pengurus Photo dari En. Google, picasa boleh memaparkan semua gambar yg ada dalam komputer kita pada satu skrin sahaja.Picasa memudahkan kita untuk mengurus,melihat dan boleh buat edit yang asas  pada foto korang.Picasa ni jaga kualiti gambar jadi bila korang edit gambar kualiti gambar asal tak jejas.

4. DAEMON            : Virtual CD_DVD_ROM Emulator.Dengan daemon korang boleh mount CD image kt mana-mana drive.

5. OpenOffice SUITE  : fungsi macam microsoft office tapi percuma.

6. 7-ZIP             :  Uruskan fail jenis zip dan rar serta menyokong banyak format juga.Bagus da ringan pemasang(installer) dia. 

7. CCleaner          :  perisian ni bantu korang buang sampah dalam komputer korang dan fail yang korang tak perlukan dan buang daftar windows yg salah.bagusdan ifisien perisian utiliti ini.

8 . TrueCypt         : untuk privasi korang.korang boleh menyorokan apa yg korang rasa privasi samada fail atau apa -apa supaya orang lain tak boleh baca  atau lihat dan korang tak payah nak tunggu proses encrypt atau decrypt (terutama fail yang besar ).

9. VirtualBox        : VirtualBox membolehkan kita memasang OS yang lain di dalam windows sebagai guest OS.

10. ImgBurn          : Burn CD/DVD dengan cepat dan mudah.Perisian yang mudah dan tidak berat seperti Nero.


Banyak lagi Perisian Utiliti yang boleh korang pasang pada komputer korang.diatas ni serba sedikit perisian yg berguna untuk korang.selamat memuaturun.hehe :-)


link download software :


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...